Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (2024)

Klik hier voor een samenvatting

Samenvatting: de beste VPN-routers

Als je een VPN op je router installeert, worden alle apparaten die met dat netwerk verbinden automatisch beveiligd door de VPN. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld je hele familie in één keer wilt beschermen tijdens het internetten.

Bovendien is dit de enige manier waarop je sommige smart-tv’s met een VPN kunt laten verbinden.

Niet alle routers werken met alle VPN’s. Gelukkig bestaan er wel speciale ‘VPN client routers’, die je zelf in kunt stellen. Een VPN die uitstekend werkt met de meeste routers, is NordVPN.

NordVPN

Aanbieding

Krijg 69% korting + 3 maanden gratis bij een tweejarig abonnement!

Bezoek NordVPN

Wil je meer weten over VPN-routers, welke het beste zijn en hoe je je VPN op een router installeert? Lees dan snel verder. We vertellen je ook meer over pre-configured routers, waarop de VPN al is geïnstalleerd.

Door een VPN-verbinding op je router in te stellen zorg je ervoor dat al het dataverkeer dat via de router loopt automatisch beveiligd en geanonimiseerd wordt. Daardoor hoef je geen VPN op elk los apparaat te installeren: alles wordt centraal beveiligd via de router.

Als het op beveiliging van je thuisnetwerk aankomt, is een VPN installeren op je router wel een slim idee. In dit artikel vertellen we je wat de beste VPN-router is.

Ook geven we enkele tips over routers met een vooraf ingestelde VPN. Ten slotte leggen we je uit hoe dat allemaal werkt en wat de voordelen zijn.

De beste VPN-routers

Om te beginnen zullen we drie routers bespreken die je zelf kunt instellen als VPN-router. Het gaat dan om ‘pre-flashed routers‘, waarbij je de router zo kunt instellen dat deze een verbinding met de VPN-provider voor je opzet. Je hoeft dan niet zelf je router te flashen, maar je moet wel de VPN erop installeren.

Er zijn nu verschillende VPN-routers op de markt. Naar onze mening zijn de volgende de beste algemene VPN-routers die je vandaag de dag kunt krijgen:

  1. ASUS RT-AX86U: de beste VPN-router
  2. TP-Link Archer AX10: de meest voordelige VPN-router
  3. De Asus ROG Rapture GT-AXE11000: beste VPN-router voor gaming

Elk van deze routers ondersteunt standaard een VPN-verbinding. Je moet ze echter wel handmatig configureren. Als je dat lastig vindt, kun je een router kopen die wordt geleverd met NordVPN vooraf geïnstalleerd. NordVPN is onze best beoordeelde VPN.

Klik op de knop hieronder om een NordVPN-abonnement af te sluiten met maar liefst 69% korting!

1. ASUS RT-AX86U Pro: de beste VPN-router

Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (2)

Als je op zoek bent naar een snelle en krachtige router met een aantal handige extra functies dan is de ASUS RT-AX86U PRO een uitstekende keuze. Deze router ondersteunt wifi 6. Dit betekent dat de wifi-verbindingen efficiënter en sneller zijn dan die van zijn tegenhangers.

De ASUS router-app maakt het een fluitje van een cent om de router aan de praat te krijgen. Met de app kun je de router eenvoudig optimaliseren naar jouw wensen. De app heeft ook een functie die bekendstaat als Instant Guard, waarmee je een VPN-server en -client kunt instellen met je router.

De router maakt gebruik van het IPSec VPN-protocol en AES2-56 bit encryptie, wat een vrij hoge standaard is. De router beschikt ook over instellingen voor ouderlijk toezicht. De kosten voor een ASUS RT-AX86U Pro zijn €290.

Bekijk ASUS RT-AX86U

2. TP-Link Archer AX10: de meest voordelige router met VPN


De AX10 is tevens een router van het merk TP-link. Deze router heeft 4 LAN-poorten en ondersteunt wifi 6, waarmee je een internetsnelheid tot wel 1200 Mb/s kunt halen. Verder is dit een eenvoudige router die één VPN-tunnel tegelijkertijd ondersteunt.

Het fijne van de TP-Link Archer AX10 is toch wel de prijs. Waar je voor de andere twee routers in deze lijst minimaal tweehonderd euro moet neertellen, betaal je voor deze router zo’n €50.

Het instellen van deze router is bovendien erg eenvoudig. Dit kan namelijk via de erg intuïtieve Tether-app op je smartphone, zowel op Android als iOS.

Nadat je de VPN op je router hebt geïnstalleerd, kun je alle netwerkinstellingen altijd handig binnen deze app aanpassen. Zo beheer je welke apparaten prioriteit krijgen voor de bandbreedte (Quality of Service genoemd), wijzig je de VPN-instellingen en filter je ongewenste content.

Koop TP-Link Archer AX10

3. De Asus ROG Rapture GT-AXE11000: beste VPN-router voor gaming

Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (4)

De Asus ROG Rapture GT-AXE11000 is een krachtige wifi-router voor gamers. Deze wifi-router ondersteunt wifi 6E. Hierdoor haal je een hogere snelheid en heb je minder last van verstoring.

De installatie van de VPN-router is eenvoudig en de app is gemakkelijk te gebruiken. Deze router heeft AiMesh. Hiermee kun je meerdere routers van Asus aan elkaar koppelen om een Multiroom wifi-netwerk te creëren.

Het nadeel van deze router is de prijs. De Asus ROG Rapture GT-AXE11000 is de duurste VPN-router uit ons lijstje met beste VPN-routers. Je betaalt €573 voor deze router. Echte hardcore gamers zullen het de prijs echter waard vinden.

Bekijk Asus ROG Rapture GT-AXE11000


VPN-router met vooraf geïnstalleerde VPN-firmware

Als het instellen van een router je te complex lijkt, heb je mogelijk liever een router die al goed is ingesteld door de winkel of fabrikant. Als je je router liever niet zelf flasht, kun je een router kopen die al geconfigureerd is om goed te werken in combinatie met een specifieke VPN.

Je koopt dan een router met ingebouwde VPN. Dit noem je een pre-flashed, pre-configured router. Dit is handig, maar er zitten wel enkele nadelen aan:

  • Alle pre-flashed routers komen uit Amerika en je dient dus met creditcard of PayPal te betalen.
  • Je hebt al een account nodig bij de VPN-provider, zodat de fabrikant de router al kan instellen. Aangezien de router uit Amerika moet overkomen, kan het dus zijn dat je betaalt zonder echt van je abonnement gebruik te maken.
  • Je hebt een US-to-EU adapter nodig, zodat je de routers op het Europese stroomnet kunt gebruiken.
  • Het is geen veilige manier om je privacy te beschermen (je moet namelijk je gebruikersnaam en wachtwoord doorgeven aan de webshop via een HTML-box).

Je inloggegevens kunnen dus in handen komen van de medewerkers én zijn niet voorzien van sterke encryptie, zodat andere partijen ook mee kunnen kijken. Het is daarom zeker belangrijk om je wachtwoord te wijzigen bij ontvangst van de router.

Mocht je toch graag een router willen bestellen waar de VPN al op is geconfigureerd, klik dan op onderstaande button om naar flashrouters.com te gaan.

Bezoek Flashrouters

Waar moet je op letten bij het kiezen van een router met VPN?

Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte VPN-router. Naast algemene bedenkingen zoals snelheid en het type verbinding zijn de volgende factoren cruciaal:

Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (5)
  • Eenvoudig installatieproces: bij het samenstellen van onze lijst hebben we gebruiksvriendelijke VPN-routers geselecteerd.
  • Verschillende netwerkpoorten en verbindingen: het is mogelijk om verschillende netwerkpoorten of verbindingen in te stellen op routers en sommige netwerkpoorten wel via een VPN te laten lopen en andere niet.
  • Prijs-kwaliteit: het prijsverschil tussen routers kan enorm zijn en het is belangrijk om te overwegen of je alle extra opties die deze duurdere routers bieden wel echt nodig hebt.
  • Processorkracht: meestal wordt er bij routers weinig aandacht geschonken aan de processorkracht. Toch kan dit bij een VPN-router erg belangrijk zijn. Met een VPN moet de router je data namelijk versleutelen en ontsleutelen, waardoor deze net iets harder moet werken dan een reguliere router.
  • Veiligheid: uiteraard is het belangrijk dat de VPN-router veilig is.
  • Geavanceerde functies: de meeste routers zijn tegenwoordig complexe machines met verschillende geavanceerde connectiviteits- en gamingfuncties.

Om gebruik te maken van de VPN-functionaliteit van de routers die we bespreken, moet je wel een abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder. NordVPN is wat ons betreft de beste keuze.

NordVPN: beste VPN-router

Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (6)

NordVPN is onze favoriete VPN voor preflashed routers. Deze VPN-service beschermt je online activiteiten en biedt uitstekende snelheden.

NordVPN heeft daarnaast robuuste beveiligingsfuncties en een indrukwekkend servernetwerk over de hele wereld. Naast preflashed routers heeft NordVPN ook een mobiele privacy-app voor Android en iOS.

De VPN is compatibel met Windows, Mac, Linux en andere slimme apparaten. NordVPN heeft op dit moment een aantrekkelijke aanbieding waarbij je profiteert van maar liefst 69% korting!

Grijp de NordVPN-deal!

Wij hebben deze VPN uitvoerig getest. Onze resultaten vind je in de uitgebreide NordVPN-review. Wil je de VPN zelf testen? Maak dan gebruik van de NordVPN-proefperiode en test de VPN een hele maand gratis uit.

VPN instellen op je router

Het correct instellen en configureren van een VPN op je router is vrij simpel.

  1. Log in op je router en ga naar ‘Setup‘ en dan ‘Basic Setup‘.
  2. Vul de DNS-server adressen van jouw VPN-provider in bij ‘Network Address Server Setting‘ (DHCP).
  3. Sla de instellingen op.
  4. Schakel IPv6 uit om IP-lekken te voorkomen.
  5. Ga binnen het onderdeel ‘Services‘ naar het tabblad ‘VPN‘. Schakel de OpenVPN-client in door het onderdeel ‘Start OpenVPN Client‘ op ‘Enable‘ te zetten.
  6. Vul de gegevens van je VPN-provider in.
  7. Kopieer de inhoud van het certificaat en de key file in de bijbehorende vakken.
  8. Sla de gegevens op door op ‘Apply Settings‘ te klikken.
  9. Vanaf nu gaat al het internetverkeer via de VPN. Om te controleren of het gelukt is ga je op het tabblad ‘Status‘ naar het onderdeel ‘OpenVPN‘.

Bekijk ook ons uitgebreide artikel over een VPN instellen op je router.

De voordelen van een VPN-software op je router

De meeste mensen installeren een VPN direct op hun computer, laptop, tablet of smartphone. Dit is vaak de gemakkelijkste en snelste manier om veilig en anoniem het internet op te gaan.

Meer geavanceerde gebruikers stellen soms echter liever een VPN-service in op hun router. Dit zijn de voordelen van een VPN op je router:

  • Je hoeft geen losse VPN-software op elk afzonderlijk apparaat te installeren.
  • Op sommige smart-tv’s en andere apparaten kan geen VPN-software geïnstalleerd worden. Met een VPN op je router geniet je ook op deze devices van alle voordelen van een VPN.
  • Je maakt het voor hackers extra moeilijk om in te breken op je wifi-netwerk.

Zodra de VPN-client op de router correct is ingesteld, verbinden alle apparaten op het netwerk via een beveiligde VPN-verbinding met het internet.

Conclusie: de beste VPN-router

VPN-routers zijn een uitstekende oplossing voor het beveiligen en versleutelen van al je apparaten. Als je op zoek bent naar een goede VPN-router, let dan vooral op het installatieproces, het aantal netwerkpoorten, de prijs en de processorkracht.

Veel webshops, waaronder Coolblue, hebben een handige filter waarmee je alleen routers selecteert die compatibel zijn met een VPN-verbinding. Dan weet je dat je in ieder geval je router niet zelf hoeft te flashen.

ASUS RT-AX86U Pro is wat ons betreft de beste VPN-router. Deze router heeft zelfs een voorgeprogrammeerde versie, waardoor het eenvoudig is om de VPN aan de praat te krijgen.

NordVPN is onze aanrader voor preflashed routers. Deze VPN is veilig en snel.

Ga naar de deal van NordVPN

De beste VPN-routers: veelgestelde vragen

Heb je een probleem waar je snel een oplossing voor zoekt? Neem dan een kijkje bij de veelgestelde vragen hieronder. Klik op een vraag om het antwoord te zien.

Wat is de beste VPN-router?

De Asus RT-AX86U Pro is volgens ons de beste router voor VPN’s. Met maar liefst zeven netwerkpoorten, hoge snelheden en eenvoudig te installeren VPN-software levert deze router uitstekende allround-prestaties.

Wat is de beste VPN-router met vooraf geïnstalleerde VPN-firmware?

Wij raden het gebruik van een router met vooraf geïnstalleerde VPN-firmware af. Om een dergelijke router aan te schaffen moet je jouw inloggegevens van je VPN-abonnement namelijk delen met het hardwarebedrijf. Ook moeten de routers uit Amerika komen, waaraan nog enkele problemen verbonden zitten.

Hoe werkt een VPN op routers?

Als je een VPN-verbinding op je router instelt, zorg je ervoor dat alle data via de router automatisch beveiligd en geanonimiseerd zijn. Je hoeft daardoor geen VPN op al je losse apparaten te installeren. Al jouw internetverkeer wordt versleuteld, zodat niemand mee kan kijken met jouw online gedrag.

Waarom een VPN op je router gebruiken?

Aangezien je router de poort van je lokale netwerkverbinding naar het internet is, zorgt een VPN op je router ervoor dat alle apparaten op je lokale netwerk veilig verbonden zijn. Als er meerdere apparaten of personen gebruikmaken van een lokaal netwerk, zijn die dus automatisch beschermd, zonder dat er meerdere keren een VPN-app geïnstalleerd hoeft te worden.

Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (7)

David Janssen

Cybersecurity analist

David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO’s en de private sector als cybersecurity- en VPN-deskundige en adviseur.

Meer artikelen uit de sectie Beste VPN-providers voor elk doel

Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (8)

Beste VPN voor de browser

15 december 2023

Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (9)

Beste VPN voor het buitenland

7 december 2023

Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (10)

Beste VPN voor Amazon Prime Video: onze top 4

7 november 2023

Beste VPN-router: vind snel de meest geschikte VPN-router (2024)

FAQs

What router is best for VPN? ›

What is the best VPN router?
VPN routerPriceSpeed
ExpressVPN Aircove$190Up to 1,200Mbps (disconnected) | 180Mbps
ASUS RT-AX1800S$70Up to 1Gbps
TP-Link Archer GX90$2504804/1201/574Mbps
Synology RT2600ac$1502.53Gbps (dual)
1 more row
6 days ago

Is it worth putting VPN on router? ›

The reason you'd want a VPN on your router is to provide network-wide online security. Once you set up a VPN on your router, all connected devices will be granted the benefits of VPN protection.

Does the Virgin Media router support VPN? ›

In general, Virgin Media SuperHub routers don't support VPNs, so you may have to modify your router to use the VPN. You'll need to connect another VPN-compatible router and use the Virgin Media one in modem mode.

Can VPN mess with router? ›

It can slow traffic down.

Since VPNs bounce your data through one or more layers of internet security, they can slow down internet traffic. When you have multiple devices connected to the VPN, it can compound this effect.

Is A VPN router better than a VPN? ›

Yes. There are many advantages for multiple devices. A VPN router allows you to connect several devices at the same time, protecting them all with a secure, encrypted connection. You can link to it through either a Wi-Fi connection or Ethernet, depending on the device and how you want to use it.

Do any routers have built-in VPN? ›

What routers have built-in VPNs? If you want to avoid the hassle of installing a VPN yourself, there are many routers on the market that come with a built-in VPN. You can check out a wide variety of secure router options on flashrouters.com. With a VPN router, you can get secure Wi-fi straight out of the box.

What happens if I install VPN to my router? ›

So, if you have a VPN on your router, it will protect all the devices connected to the same Wi-Fi network — smartphones, laptops, TVs, smart fridges, you name it.

Should you use a VPN all the time? ›

Yes, you should leave your VPN on all the time. VPNs offer the best online security, so keeping it on will protect you against data leaks and cyberattacks, especially while you're using public Wi-Fi. It can also safeguard against intrusive snoopers such as ISPs or advertisers. Always use a VPN when you go online.

How to install a VPN on a router? ›

The entry for Default Gateway points to your router's IP address.
  1. First, log in to your router's firmware via your browser.
  2. Next, navigate to the VPN settings in your router's firmware.
  3. To install a VPN on your router, for example, ExpressVPN, you will first need to download the firmware file and then upload it.
Aug 16, 2023

How do I setup a private VPN on my router? ›

How to Setup a Router VPN
  1. Step 1: Download. Download your VPN for your router after setting up your account.
  2. Step 2: Log in. Login with your username and password.
  3. Step 3: Connect. Choose which country you want to connect from and click. It's that easy!

Can I install ExpressVPN on my router? ›

While standard-issue routers will allow you to download ExpressVPN manually, you'll find greater ease of use with Aircove, our powerful router that comes with ExpressVPN built-in. All you need is an ExpressVPN subscription, and you're good to go.

Does VPN help if router is hacked? ›

A VPN is a great tool to protect your privacy and security online, but it's only a defense against certain kinds of hacking. As a VPN encrypts your internet connection and hides your IP address, it can help to protect you against public WiFi hackers or anyone using your IP address to attack you.

Why is VPN slowing down the internet? ›

VPNs primarily slow down internet speeds due to the encryption process they use to secure data. When you use a VPN, your data is encrypted before being sent over the internet. This process, while crucial for protecting your privacy and ensuring data security, adds additional steps in the data transmission process.

Does a VPN hide things from your router? ›

A VPN can prevent your ISP or anyone on your Wi-Fi network from seeing your browsing activity by encrypting your internet connection. However, it doesn't erase or hide your browsing history stored locally on your device; that needs to be cleared manually.

What is the difference between a VPN router and a normal router? ›

Advantages of a VPN Router

With a VPN router, you can connect all your WiFi and wired devices to the internet through the VPN, even devices that don't support a VPN. This means that the VPN encrypts ALL your internet traffic, and the apparent location of your entire network will be that of the VPN server.

Does router affect VPN speed? ›

Also, remember that a VPN connection on your router will likely be slower than connecting to the VPN from your device (unless you have a very powerful router). If you've set up your VPN on your router and the speed is too slow, you may want to use the VPN primarily on your computer/phone only.

Are VPN routers slower? ›

Yes, free VPNs can significantly slow down your internet. They often have fewer servers, leading to overcrowding and slow speeds. They may also use encryption protocols that require more processing, and often prioritize speed for paid users.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5447

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.