Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (2024)

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (1)

Geschreven door Jesper

Android is het mobiele besturingssysteem van Google en één van de populairste besturingssystemen voor smartphones. Android 12 is uitgebracht in 2021 en is momenteel de nieuwste versie. Android 13 verschijnt in 2022. Op deze pagina zetten we de verschillende Android versies voor je op een rijtje.

  1. Welke Android versie heeft mijn smartphone?
  2. Binnenkort verwacht: Android 13
  3. Android 12
  4. Android versies
  5. Android 8, 9 en 10
  6. Android 7 en ouder

Welke Android versie heeft mijn smartphone?

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (2)

Fabrikanten geven een eigen draai aan het Android besturingssysteem. Dit zie je onder andere aan de iconen, functies en de menu structuren. Hierdoor zijn niet altijd alle functies van een bepaalde Android versie beschikbaar voor alle smartphones.

Wil je weten welke Android versie jouw smartphone heeft? Ga naar de instellingen van je telefoon. Scrol naar beneden en kies Over de telefoon, Over het toestel of Info telefoon. Vervolgens zie je welke Android versie jij op je toestel hebt.

Bekijk alle Android smartphones

Binnenkort verwacht: Android 13

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (3)

Naar verwachting wordt Android 13 in 2022 uitgebracht. Er komen geen grote veranderingen in het design, want Google deed dat bij Android 12 al met het Material You-design. Wel stel je het design nog verder naar je eigen voorkeuren samen. Privacy speelt bij Android 13 een grote rol. Je kiest zelf welke apps je toegang geeft tot welke specifieke bestanden. Zo hoef je niet in één keer al je foto's met een app te delen. Ook moet een app vanaf nu toestemming vragen om pushmeldingen te sturen.

Android 12

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (4)

Android 12 heeft een heel nieuw ontwerp. Met het Material You-design passen de kleuren zich aan naar jouw achtergrond. Het ontwerp lijkt wat speelser en dynamischer dan bij eerdere versies. Verder krijg je een melding als een app sensoren als je microfoon of je camera gebruikt. Handig, want soms hebben apps ook toegang als ze niet openstaan. Ook het privacy dashboard is nieuw. Hierop zie je tot welke gegevens al je apps toegang hebben. Dit kon ook al op vorige versies, maar op dit dashboard staat alle informatie overzichtelijk bij elkaar.

Android 11

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (5)

Met Android 11 maak je een video-opname van het scherm. Je kiest zelf of je hierbij het geluid van je microfoon of van het toestel opneemt. Ook de meldingen zijn opgefrist. Chatmeldingen krijgen een apart blokje in het notificatiescherm en je stelt in welke personen hierbij altijd bovenaan staan. Daarnaast heeft Google met de nieuwe update een aantal privacy-ontwikkelingen doorgevoerd. Je geeft apps bijvoorbeeld eenmalig toegang tot bepaalde bestanden. Ook 'reset' je smartphone rechten van apps die je een aantal maanden niet gebruikt.

Android 10

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (6)

Android 10 is de eerste Android versie zonder snoepje als bijnaam. De donkere modus is behoorlijk verbeterd. Zwart is nu écht zwart in plaats van grijs. OLED schermen zetten deze pixels uit, waardoor smartphones met zo'n scherm een langere batterijduur krijgen. Verder kies je ervoor om een app alleen toegang tot je locatie te geven als je de app gebruikt. Met de nieuwe Focus Mode zorg je dat je verschillende apps voor een bepaalde tijd niet kan openen. Zo houd je alle aandacht op je werk.

Android 8, 9 en 10

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (7)

Met Android 8 (Oreo) gaat het opstarten van je smartphone 2 keer zo snel als bij Android 7. Google Play Protect, Autofill en Picture in Picture modus (PiP) zijn de belangrijkste verbeteringen in Android 8. Ook in Android 9 (Pie) zorgt Android voor meer veiligheid. Apps die op de achtergrond draaien hebben niet langer toegang tot de camera en microfoon. Android 10 is de eerste versie zonder snoepje als bijnaam. De donkere modus is bij OLED schermen écht zwart in plaats van grijs. Verder kies je ervoor om een app alleen toegang tot je locatie te geven als je de app gebruikt.

Hoe update je jouw Android smartphone?

Android 7 en ouder

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (8)

Het Android besturingssysteem is door de jaren heen flink veranderd. Hieronder vind je een overzicht.

  • Android 7.0 + 7.1 (Nougat): staat bekend om de multi window modus waarmee je meerdere apps op één scherm opent. Daarnaast ondersteunt deze versie de virtual reality app Daydream.
  • Android 6.0 (Marshmallow): schakelt onder andere de slaapstand in als je jouw smartphone niet gebruikt. Zo houd je meer batterij over.
  • Android 5.0 + 5.1 (Lollipop): het systeem is stabieler en loopt het minder snel vast.
  • Android 4.4 (Kitkat): de eerste versie die beschikbaar was voor smartphones met een werkgeheugen van 512 MB.
Heeft deze pagina je geholpen?

Heb je nog feedback voor ons over deze pagina?

Optioneel

We gebruiken je feedback enkel om de website te verbeteren, we sturen je geen reactie.

Bedankt voor je feedback

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (9)

Artikel van:

Jesper Smartphone specialist.

Wat is Android?

Wat is Android One?

Wat zijn de verschillende Android schillen?

Alle Android versies op een rijtje - Coolblue (2024)

FAQs

Kan ik een hogere Android versie downloaden? ›

De nieuwste beschikbare Android-updates downloaden

Tik op Systeem. Software-update. De updatestatus wordt weergegeven. Volg de stappen op het scherm.

Kan ik een andere Android versie op mijn tablet zetten? ›

Wist je dat je andere versies van Android op je smartphone of tablet kunt installeren? Met zo'n 'custom rom' blaas je een oud toestel dat geen updates meer krijgt nieuw leven in, breid je de mogelijkheden van je toestel uit of geef je het een snelheidsboost.

Wat is de laatste Android versie 2024? ›

Officieel heeft Google in april 2024 nog niet aangekondigd wanneer we Android 15 precies kunnen verwachten. Als we afgaan op de releasedata van eerdere jaren, dan is einde zomer tot oktober een reële release window voor het nieuwe besturingssysteem.

Wat is de hoogste Android-versie? ›

De nieuwste versie van het Android besturingssysteem is Android 14. Deze opvolger van Android 13 brengt weer de nodige verbeteringen met zich mee. Met Android 14 hebben er verbeteringen plaatsgevonden op gebied van personalisatie, toegankelijkheid en beveiliging.

Welke telefoons hebben Android 14? ›

Welke smartphones krijgen Android 14? Android 14 zal beschikbaar zijn voor de meeste nieuwe smartphones. Denk bijvoorbeeld aan de Samsung Galaxy S24-serie, Samsung Galaxy S23-serie, Samsung Galaxy S22-serie, de Galaxy Z Flip5 en Galaxy Z Fold5.

Wat als je geen updates meer krijgt? ›

Als een telefoon geen updates meer krijgt, dan is het installeren van een besturingssysteem dat nog wel updates krijgt een mogelijkheid. Het gaat dan om niet-officiële software op basis van het Android-besturingssysteem, die wordt bijgewerkt door een groep enthousiastelingen.

Wat moet je doen als je telefoon niet wilt updaten? ›

De beste manier om een Android-update te forceren, is door naar Instellingen > Software-update > Downloaden en installeren te gaan.

Welke Samsung krijgen geen updates meer? ›

Samsung stopt met regelmatige beveiligingsupdates voor meeste S10-telefoons. De Samsung Galaxy A50, S10, S10+ en S10e krijgen niet langer elk kwartaal een beveiligingsupdate. De ondersteuningsperiode is na vier jaar voor deze telefoons afgelopen.

Hoe kan ik een oude tablet updaten? ›

Ga naar al uw apps en kies 'Instellingen'. Scroll helemaal naar beneden en druk op 'Over Tablet'. Vervolgens kiest u 'Systeemupdates'. Wanneer uw Android helemaal up to date is, staat er een melding als 'Uw systeem is momenteel bijgewerkt'.

Is Android 9 nog goed? ›

Sinds Android 9 (API 28) heeft de geïsoleerde en vertrouwde omgeving 'Android Strongbox' een door hardware ondersteunde sleutelopslag genaamd Keymaster. Deze versleutelt wachtwoorden en biometrische gegevens veilig en beperkt de toegang tot deze gegevens zelfs voor het besturingssysteem.

Wat is de laatste Android versie voor tablets? ›

Android 12 is uitgebracht in 2021 en is momenteel de nieuwste versie.

Hoe krijg ik Android 14? ›

Hoe upgrade ik naar Android 14 op mijn Google Pixel? Ga op in aanmerking komende Pixel-telefoons naar het scherm Instellingen en kies Software-update. Check op updates en volg de aanwijzingen als de update beschikbaar is voor je apparaat.

Hoe lang gaat een Android versie mee? ›

Hoe lang je na de introductie van het apparaat nog updates ontvangt, verschilt per merk en daar binnen nog per productlijn. Android toestellen bieden minstens 2 jaar updates, Android One toestellen 3 jaar en bij Samsung en Apple krijg je zelfs 5 jaar updates.

Welke telefoon heeft Android 13? ›

Welke smartphones krijgen Android 13? Android 13 zal beschikbaar worden voor de meeste nieuwe smartphones. De telefoons uit de Samsung Galaxy S23-serie worden al standaard geleverd met Android 13 (One UI 5). Dat geldt ook voor de nieuwe Galaxy A34, Galaxy A54, Galaxy Z Flip5 en Galaxy Z Fold5.

Wat is Android-versie 13? ›

Met Android 13 heb je meer controle over de informatie waartoe apps wel of geen toegang hebben, waaronder specifieke foto's, video's en klembordgeschiedenis.

Hoe heet Android 13? ›

Android 13 gaat een nieuwe functie genaamd LC3 ondersteunen, waardoor bluetooth-verbindingen minder stroom moeten verbruiken. Daarnaast moet ook de audiokwaliteit van oordopjes en koptelefoons die met bluetooth verbonden zijn met je smartphone beter worden.

Wat is beter Android 11 of 12? ›

Op een vouwbare smartphone werkt Android 12 beter dan Android 11, omdat de software in zijn geheel slimmer omgaat met de verspringende schermruimte als het toestel in- en uitklapt. Ook heeft Google technische verbeteringen doorgevoerd, zodat apps en games automatisch het juiste schermformaat gebruiken.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5877

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.