Android 6.0 Marshmallow Archives (2024)

Android Marshmallow (voorheen M) is de naam van de opvolger van Android Lollipop. Op 28 mei 2015, tijdens Google I/O 2015, werd de nieuwe Android-versie officieel door Google onthuld. Daar werd bekend dat de update vooral gericht is op kleine verbeteringen en de kwaliteit van het besturingssysteem. Dat betekent echter niet dat Marshmallow geen nieuwe functies introduceert. Hierna laten we je zien op welke fronten het nieuwe Android is verbeterd.

In dit artikel

Overzicht Review

Android Marshmallow videoreview

Android 6.0 Marshmallow Archives (1)

→ Check ook ons Android 6.0 update-overzicht met alle toestellen en data!

Android Marshmallow in vogelvlucht

Android Marshmallow introduceert een groot aantal verbeteringen die zichtbaar en minder zichtbaar zijn. De hoofdpunten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Android is energiezuiniger door ‘Doze’, een slimme energiebesparende stand
  • Vanaf nu kun je afzonderlijke app-machtigingen goedkeuren of afwijzen
  • Google Now on Tap: functie gebruikt de context op je scherm voor relevante informatie
  • Standaard ondersteuning voor Android Pay en vingerafdrukscanners
  • Ondersteuning voor usb-c op smartphones en tablets
  • Simpelere opties voor het aanpassen van het volume
  • Handig vliegend plakbord voor knippen en plakken in teksten
  • Diverse bugfixes en stabiliteitsverbeteringen
  • Previewversie sinds mei 2015 beschikbaar, Android 6.0 release in oktober 2015

Het laatste nieuws over Android 6.0 Marshmallow

Hieronder vind je de laatste nieuwsberichten die betrekking hebben op Android Marshmallow. Verderop deze pagina laten we je zien wat er mogelijk allemaal nieuw is in deze Android-versie.

De vernieuwingen in Android Marshmallow

Aan het begin van Google I/O 2015, waar onder meer Android Marshmallow officieel werd onthuld, gaf Google aan dat de nieuwe Android-versie vooral gericht is op het verhelpen van bugs. Zo zijn er in Marshmallow duizenden bugfixes doorgevoerd, wat de stabiliteit en veiligheid van het besturingssysteem ten goede komt.

Google maakte na afloop van Google I/O een previewversie van Android Marshmallow beschikbaar, net als de zoekgigant dat vorig jaar deed met Android Lollipop. De Android Marshmallow release van de consumentenversie vond enkele maanden later, in september 2015 om precies te zijn, plaats. Maar welke vernieuwingen introduceert Marshmallow nu precies? Daar gaan we hieronder uitgebreid op in.

Betere accuduur door ‘Doze’

De nieuwe Android-versie richt zich op betere prestaties en gaat slimmer om met features die veel van de accu vergen. Zo vragen Google-apps zo min mogelijk de locatie van gebruikers op, wordt het werkgeheugen zoveel mogelijk ontlast en moeten achtergrondprocessen (wanneer het toestel niet wordt opgeladen of het scherm uitstaat) nog meer worden beperkt. Om dit te bereiken, zijn ook de Google Play Services onder handen genomen.

Android Marshmallow gaat dankzij een nieuwe functie genaamd `Doze` efficiënter om met de accu van je smartphone. Om het accuverbruik te verminderen, gebruikt Marshmallow slimme bewegingsdetectie om te kijken of je Android-toestel is verplaatst. Als dat niet het geval is, dan wordt de slaapstand ingeschakeld. Die verbruikt minder data en energie, wat er volgens Google voor zorgt dat Android-toestellen (de Nexus 9 wordt als voorbeeld gegeven) twee keer zo lang kunnen doen met één volle acculading. Vooral tablets profiteren van Doze.

Dankzij Doze gaat Android Marshmallow slimmer om met de accu van je toestel

App-machtigingen zelf goedkeuren

Wat app-machtigingen betreft is het bij Lollipop en oudere versies nog alles of niets. Bij het downloaden van een app zie je wel om welke permissies deze vraagt, maar je moet ze allemaal goedkeuren om überhaupt gebruik van de app te kunnen maken. Gebruikers van iOS hebben al langer de mogelijkheid om te bepalen waar apps wel en geen toegang tot hebben, en dat is vanaf Android 6.0 eindelijk ook mogelijk.

Vanaf deze versie hoef je als Android-gebruiker niet meer allerlei app-permissies te accepteren als je een app installeert. Pas als de app toegang wil krijgen tot een specifieke permissie, zoals de contacten, locatie, camera of foto’s, dan moet de gebruiker hier per permissie toestemming voor geven middels een pop-up-venster. Eenmaal gedaan heeft de app altijd de beschikking over deze permissie, totdat de gebruiker ‘m weer uitschakelt.

In de instellingen (zie hierboven) is een nieuw onderdeel waar gebruikers de permissies van alle apps kunnen inzien en aanpassen. Per permissie kun je aangeven of de app hier toegang tot mag hebben. Hopelijk leidt de nieuwe functie niet tot nieuwe problemen, bijvoorbeeld bij gebruikers die Facebook de toegang tot foto’s blokkeren maar volgens niet direct inzien waarom ze geen foto’s naar het sociale netwerk kunnen uploaden. Het is overigens ook aan ontwikkelaars om hun applicaties hiervoor te optimaliseren.

Google Now on Tap

Android Marshmallow introduceert ook Google Now on Tap. Dit is een nieuwe functie die analyseert wat op je scherm wordt getoond en op basis hiervan de juiste informatie op het juiste moment toont. Now on Tap kan herinneringen instellen, informatie over restaurants opvragen en direct de juiste telefoonnummers voor je zoeken.

Now on Tap werkt in alle apps, zonder dat de app-ontwikkelaar hiervoor speciale aanpassingen hoeft te doen. Zo kun je tijdens het afspelen van een bepaald liedje de echte naam van de desbetreffende artiest opvragen met een stemcommando. In de afbeelding hieronder zie je hoe je in een mail over een bepaalde film (Tomorrowland) direct informatie van iMDB kunt bekijken. Tevens kun je een trailer ervan bekijken.

Druk je de homeknop van je Android-toestel in en zeg je `Hier heb ik hulp bij nodig`, dan zal Now on Tap je op basis van de context van informatie voorzien. De functie is in principe overal in de interface te gebruiken: van de browser en mail-app tot bijvoorbeeld WhatsApp.

Android Pay en vingerafdrukauthenticatie

Een andere grote vernieuwing van Android Marshmallow is Android Pay. Het betaalplatform is al langer in de VS beschikbaar en moet vooral erg gebruiksvriendelijk zijn. Eenvoud, keuze en veiligheid staan centraal. Dat laatste komt onder meer doordat je creditcardnummer niet wordt gedeeld met winkels waar je betaalt. Android Pay werkt met elk Android-toestel met nfc en vereist Android 4.4 (KitKat) of nieuwer. Het is nog onduidelijk of en wanneer gebruikers in Europa met het betaalplatform aan de slag kunnen.

Een focus van Android 6.0 Marshmallow die aansluit op Android Pay, is de ingebouwde ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Met Android 6.0 wordt het mogelijk om met je vingerafdruk je toestel te ontgrendelen en betaling in Google Play te verrichten. Er is een api voor ontwikkelaars beschikbaar gemaakt om de functie in apps te implementeren. Het zal je dan ook niet verrassen dat de Google-telefoons die met Android 6.0 zijn gelanceerd – De Nexus 5X en Nexus 6P – standaard over een vingerafdrukscanner aan de achterkant beschikken.

Andere kleine verbeteringen in Android 6.0

Tevens brengt Android 6.0 nog enkele kleine functies en verbeteringen. Een voorbeeld hiervan is de usb-c-aansluiting. Tijdens Google I/O 2015 werd kort stilgestaan bij de nieuwe aansluiting, maar Google belooft dat we hier spoedig meer over krijgen te horen. Het voordeel van usb-c is dat deze aansluiting een snellere doorvoer van stroom en data mogelijk maakt. Je kunt dus sneller je toestel opladen en bestanden overzetten. Bovendien is een usb-c-stekker symmetrisch, zodat het niet uitmaakt hoe je ‘m in het toestel steekt.

Tot slot nieuw zijn de simpelere opties voor het aanpassen van het volume en een vliegend plakbord. Met dat laatste wordt het knippen en plakken binnen teksten een stuk makkelijker. Tekstselectie gaat met Android 6.0 woord-voor-woord (in plaats van letter-voor-letter), zodat je sneller te werk kunt gaan bij het opstellen van teksten.

Android Marshmallow release

De Android 6.0 Marshmallow release vond begin oktober 2015 plaats. De nieuwe Android-versie werd als eerste beschikbaar gemaakt voor Nexus-toestellen, maar zal spoedig ook zijn weg naar de meeste high-end smartphones en tablets van bijvoorbeeld Samsung en Sony vinden. Voor meer informatie kun je ons Android 6.0 update-overzicht raadplegen.

Android Marshmallow review

Android 6.0 Marshmallow bouwt verder op de vernieuwingen van Lollipop. Het design is niet enorm veranderd, maar Google heeft wel belangrijke features doorgevoerd waar veel gebruikers al jaren naar verlangen.

Google heeft Android Marshmallow begin oktober beschikbaar gemaakt voor Nexus-toestellen en fabrikanten, die de software kunnen aanpassen en vervolgens naar hun smartphones en tablets kunnen uitrollen. Android Planet installeert Android 6.0 op zijn Nexus 6 en zet de belangrijkste bevinden op een rij.

Contextgevoelige informatie met Google Now on Tap

Hoe vaak heb je op je smartphone een woord gekopieerd, de mobiele browser geopend en vervolgens het woord in de zoekbalk geplakt, om daarna op `ok` te drukken en de zoekresultaten te krijgen? Vaak genoeg waarschijnlijk. Het systeem van zoeken met een zoekmachine is verouderd en werkt niet meer op mobiele apparaten: dat weet Google als geen ander. Daarom introduceert het Google Now on Tap, een nieuwe manier om sneller informatie te krijgen over hetgeen dat je op je scherm ziet.

Eén probleempje: Now on Tap werkt nog niet in Nederland. Je krijgt de feature alleen als je de taal van je smartphone of tablet op Engels zet. Dat is op zich geen probleem, want je kunt de Nederlandse taal voor je toetsenbord gebruiken. Zo heb je het beste van twee werelden.

Door even op de homeknop te drukken, wordt Now on Tap geactiveerd. Er verschijnt dan aan de onderzijde extra informatie over wat je op dat moment op je scherm ziet. Lees je een artikel over de film The Martian? Met een druk op de knop krijg je meer informatie te zien, zoals de waardering op iMDB of de mogelijkheid om de trailer te bekijken. In de Verenigde Staten kun je ook zien waar de film bij jou in de buurt draait.

Now on Tap toont daarbij verschillende secties voor verschillende onderwerpen. Naast The Martian verschijnt ook een sectie met extra informatie over acteur Matt Damon en zijn fictieve personage Mark Watney. Je kunt door de verschillende kaarten met informatie scrollen om verschillende onderdelen te bekijken. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij een sms’je waarin een vriend zegt hoe laat de The Martian begint en dat jullie van tevoren even een hapje eten bij een restaurant. Now on Tap toont dan twee kaarten: één voor The Martian en één voor het restaurant.

→ Lees meer over Google Now on Tap en de mogelijkheden

App-machtingen beheren

In Android 6.0 wordt het voor gebruikers ook mogelijk om per app de permissies in te stellen. Bij vorige Android-versies vroeg een ontwikkelaar bij het installeren van zijn app om allerlei permissies. Nu is het voor de gebruiker mogelijk om na de installatie per permissie te kijken of het nodig is. Wil je niet dat Facebook toegang krijgt tot jouw contactenlijst? Dan kun je deze permissie verbieden.

In het app-overzicht van Android Marshmallow bekijk je per app de permissies en kun je eventueel toegang tot je locatie, microfoon op camera ontzeggen. Ontwikkelaars moeten hun apps nog wel voor de nieuwe app-machtingen optimaliseren. Op moment van schrijven kan het intrekken van permissies er nog voor zorgen dat apps vastlopen of niet volledig werken.

Automatische backup voor apps

Een andere belangrijke vernieuwing in Android Marshmallow is de mogelijkheid om apps volledig te back-uppen. Dit houdt in dat niet alleen de app wordt opgeslagen, maar ook jouw instellingen. Denk aan je inlogs bij Twitter en Facebook. Als je van smartphone wisselt (die ook beschikt over Android Marshmallow), installeer je de geback-upte apps en kun je direct gebruikmaken van jouw instellingen. Er geldt per back-up een limiet van 25MB en ze worden versleuteld op de servers van Google opgeslagen.

De back-ups van apps worden elke dag automatisch gemaakt. Via de Google Drive-app zijn de instellingen van de back-upfunctie te bereiken. Hier kun je onder andere zien welke apps online zijn opgeslagen en hoeveel ruimte ze innemen. Als je een app verwijdert en opnieuw installeert, worden – indien je dit wenst – de instellingen van de eerste app-versie opnieuw ingesteld.

Doze moet accuverbruik terugbrengen

Doze is een nieuwe technologie die het accuverbruik in standby-modus drastisch verminderd. Dat klinkt fantastisch, maar de effecten zijn eigenlijk alleen merkbaar bij tablets. Doze schakelt achtergrondprocessen na een specifieke tijd uit, maar dat gebeurt alleen als je het apparaat een tijd niet gebruikt. Bij een smartphone zal dit effect niet heel duidelijk zijn, omdat je een smartphone meestal wel een paar keer per uur gebruikt.

Doze verlengt vooral de accuduur van tablets flink

Bij tablets verlengt Doze de accuduur echter drastisch. Mijn Nexus 7 kreeg er gemakkelijk zo’n vijf uur extra standby-tijd uit. Dat komt vooral omdat ik de Nexus 7 eigenlijk alleen in de avond gebruikt om films en series te casten of Spotify te streamen. Doze verlengt dus wel degelijk de accuduur, maar mensen met een smartphone zullen dit niet echt merken. Na de eerste dag gebruik is de accuduur bij de Nexus 6 niet beduidend beter of slechter dan die van Lollipop.

Vingerafdrukscanners en usb-c

Android Marshmallow beschikt over een universele vingerafdrukscanner-api waar fabrikanten van kunnen gebruikmaken. Voorheen ontwikkelden fabrikanten hun eigen api, nu is er een algemene Android-api voor de vingerafdrukscanner, waardoor app-bouwers maar één api aan hun app hoeven toe te voegen om bijvoorbeeld gebruikers met hun vingerafdruk in te laten loggen. Dit leidt tot een drastische toename in apps die de vingerafdrukscanner van toestellen met Android Marshmallow ondersteunen, naast de reeks apps die de scanner nu al ondersteunen, zoals ING en LastPass.

Usb-c zorgt voor een snellere communicatie tussen apparaten, voor zowel stroom als data. Dit betekent dat de accu van apparaten die via usb-c worden opgeladen sneller vol is dan bij andere kabelaansluitingen. Ook kan usb-c snellere datasnelheden van 8Gbps (1,25 gigabyte per seconde) halen. Een belangrijke eigenschap van de nieuwe usb-standaard is dat het mogelijk wordt om apparaten snel op te laden en tegelijkertijd ook data te verzenden. Bij vorige usb-versies wat dit ook mogelijk, alleen ging het oplaadproces dan erg langzaam.

Van de verbeteringen merk je niets als je geen usb-c-poort hebt, maar de nieuwe Nexus-toestellen worden al met usb-c geleverd. Deze toestellen kunnen een stuk sneller worden opgeladen en bestanden overzetten, en kunnen dit ook tegelijkertijd doen. Daarnaast is de usb-c-stekker symmetrisch, waardoor je ‘m nooit meer verkeerd erin steekt.

→ Lees meer over de vingerafdrukscanner en Android

App-drawer en bootanimatie

Het design van Android Marshmallow is nauwelijks veranderd. De nieuwe Android-versie oogt grotendeels hetzelfde door Lollipop, dat komt door het gebruik van Googles Material Design. Grote visuele veranderingen waren ook opvallend geweest na het grote redesign van Lollipop en het nieuwe logo van Google. Wel is de app-drawer aangepast: daar scrol je nu naar beneden in plaats van naar de zijkant. Aan de bovenkant is een balk te vinden met recent gebruikte apps.

Android 6.0 Marshmallow Archives (20)

Het zal Nexus-bezitters ook opvallen dat de bootanimatie van Android is vervangen. De bootanimatie begint bij vier gekleurde bolletjes; blauw, rood, geen en groen. Deze gaan plotseling bewegen, waarna de kleuren zich op verschillende manieren door de andere bolletjes verplaatsen. Dit proces duurt redelijk lang, ongeveer twintig seconden, voordat het Android-logo tevoorschijn komt. Als het Android-logo wordt getoond, start het systeem binnen enkele seconden op.

Knippen-plakken

Eindelijk is de knip-en-plaksectie van Android op de schop genomen. Al jaren is knippen en plakken in Android enorm ingewikkeld. De icoontjes wisselen en zijn niet duidelijk, en als klap op de vuurpijl worden ze in de bovenste balk van de app getoond.

Nu toont Google het nieuwe knip-en-plakmenu boven het woord wat wordt geselecteerd. Gewoon met de woorden ‘knip’ en ‘plak’. Gemakkelijker kunnen ze het niet maken.

Conclusie Android Marshmallow review

Android Marshmallow is niet zo’n grote update dat er een nieuw cijfer (we gaan van 5.1 naar 6.0) voor nodig is. Wel laat Google zien dat het luistert naar de consument. Android versimpelt de knip-en-plaksectie, al jaren een doorn in het oog van de gebruiker, en geeft de mogelijkheid om per app de permissies in te stellen. Ook kun je eindelijk automatische back-ups van apps en app-data maken. Het zijn features die bij andere besturingssystemen al heel normaal zijn, maar waar Android nog tekortschoot.

De belangrijkste feature, Now on Tap, is nog niet beschikbaar in Nederland en België. En dat is zonde, want deze nieuwe functie maakt Android Marshmallow juist zo bijzonder. Gelukkig is Google Now ook vrij snel naar Nederland gekomen, dus de verwachting is dat Now on Tap niet heel lang op zich laat wachten. En dat is fijn, want de functie is in veel gevallen zo enorm handig en bespaart zo veel tijd dat je nooit meer zonder wilt.

Android Marshmallow video

In deze Android 6.0 Marshmallow videoreview laten we je in enkele minuten zien wat er allemaal veranderd en verbeterd is.

Android 6.0 Marshmallow Archives (22)

Android 6.0 Marshmallow Archives (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 5839

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.