VPN på iPhone: vad är det och hur installerar man (2024)

Innehåll

  • Varför bör jag använda en VPN på min iPhone?
  • Vad gör en VPN i en iPhone?
    • Hur fungerar VPN på iPhone?
    • Har iPhone en egen VPN-tjänst?
  • Varför du behöver en VPN på iPhone
    • När du surfar på offentliga nätverk
    • Om du reser ofta
    • Om du bryr dig om din integritet
  • Vilken VPN för iPhone är bäst?
  • Så skaffar du VPN på iPhone

Varför bör jag använda en VPN på min iPhone?

Vi hör ofta diskussioner om VPN och dess fördelar för både privatpersoner och företag. Allt fler är bekymrade över sin integritet och datasäkerhet och har redan en VPN-app installerad på sina stationära datorer eller Android-telefoner. Detsamma kan dock inte sägas om iPhone-användare – många av dem har fortfarande det som kan kallas “Apple-syndrom” och tror att de är säkra eftersom de använder iOS enheter.

Det är sant att hackare riktar sig mot Android eller Windows oftare på grund av deras popularitet. Men nyligen har ett antal sårbarheter i macOS och iOS äntligen sprängt myten om Apples okrossbara säkerhet. Så om du äger en iPhone är det dags att ta några enkla steg för att skydda din webbtrafik.

Hämta den bästa VPN-tjänsten för iPhone och skydda dig från cyberhot med ett enda klick.

Skaffa NordVPN

Vad gör en VPN i en iPhone?

Vad betyder VPN på iPhone eller iPad i praktiken? Även om iPhone och iPad är supersäkra, kan de inte ensamt stå emot hot som lurar bakom offentliga Wi-Fi-anslu*tningar. En VPN skyddar din webbtrafik och data mot avlyssning, ständig annonsspårning, Wi-Fi-spoofing och cyberbrottslingar, när du är anslu*ten till offentligt Wi-Fi från din iPhone eller liknande enhet.

Hur fungerar VPN på iPhone?

En VPN fungerar på det sättet att när du är anslu*ten till en VPN-server så kommer all din datatrafik att gå via den servern, innan den går ut på internet. På detta vis ser det utifrån ut som att din trafik kommer direkt från servern som du är uppkopplad mot. Du får en krypterad IP-adress när du kopplar upp dig på en VPN-server som krypterar all din datatrafik.

Har iPhone en egen VPN-tjänst?

Om du har en iPhone kan du tyvärr inte njuta av inbyggda VPN-tjänster, åtminstone inte i skrivande stund. Det finns faktiskt en fördel med detta, åtminstone ur ett användarperspektiv. Apple sparar en hel del information om användaren, därmed kan det vara en bra idé att använda en tredje part för dessa typer av tjänster.

Det går dock alldeles utmärkt att använda VPN, exempelvis NordVPN. Dessa typer av tjänster är snabba och smidiga att integrera med Apples telefoner och ger ett bra extra skydd.

Varför du behöver en VPN på iPhone

VPN på iPhone: vad är det och hur installerar man (1)

En VPN anslu*ter dig till internet via en krypterad tunnel och döljer din IP-adress, så hackare eller andra tredje parter kan inte se vad du gör eller vilka data du skickar via webben.

Du behöver en VPN på iPhone:

När du surfar på offentliga nätverk

Du behöver särskilt en iOS VPN när du använder allmänt Wi-Fi. Att vara online hela tiden har aldrig varit enklare än idag, eftersom du kan hitta gratis Wi-Fi i nästan varje kafé, bibliotek, flygplats eller köpcentrum. Ett klick och du är skyddad.

Varje gång du använder offentligt Wi-Fi riskerar du dina data. Dessa nätverk är vanligtvis okrypterade och har absolut inget skydd. Människor som anslu*ter till dem kan därför enkelt bli hackade. Om du inte är försiktig kan dina kreditkortsuppgifter, lösenord och annan privat information hamna i cyberbrottslingars händer.

Om du använder en VPN på iPhone, är dina data omedelbart säkrade. Från det ögonblick du anslu*ter till en fjärrserver går all din internettrafik genom en krypterad tunnel så att ingen kan se vad du gör online, även på osäkert Wi-Fi.

Om du reser ofta

När du åker utomlands för semester, studier eller arbete vill du fortfarande ha åtkomst till samma webbplatser, tjänster och sociala nätverk som du har tillgång till hemma. Men om du reser i ett land som är känt för tung censur och begränsningar på internet, kan det vara svårt att göra det.

Se till att ladda ner VPN på iPhone innan du åker på din resa. Genom att anslu*ta till en fjärranslu*ten VPN-server får din enhet en ny krypterad IP-adress, så det ser ut som om du surfar från ett annat land än du gör i verkligheten. Det kommer att dölja dina aktiviteter online från myndigheter och lokala Internetleverantörer. Du kan också anslu*ta till en server hemma om du vill använda streamingtjänster du prenumererar på i Sverige.

Om du bryr dig om din integritet

Alltför många sekretess-skeptiker hävdar att de inte är oroliga för att någon kan spionera på dem online, eftersom de inte håller på med något olagligt eller pinsamt. Av den anledningen hävdar de att de inte har något att dölja.

Människor som tänker på det sättet är ofta inte medvetna om att deras internetleverantörer utför loggning och kan se vilka webbplatser de besöker. Eller att onlineplattformar samlar in data om dem och sedan säljer dem vidare till annonsörer, så att de kan använda riktad annonsering. Och det värsta är att cyberbrottslingar därefter kan använda dessa personuppgifter för skräddarsydda nätfiske-attacker mot dig personligen och personer nära dig.

Rätt VPN skyddar dig från alla som spårar dina onlineaktiviteter. När du anslu*ter till en fjärranslu*ten VPN-server är din data krypterad säkert och din internetleverantör kan inte längre se den. Den enda informationen som är synlig för dem är den krypterade IP-adressen till VPN-servern – det är allt!

En VPN på iPhone skapar en VPN tunnel mellan din telefon och en VPN-server och denna server ligger i det land som du låtsas befinna dig i.

Vilken VPN för iPhone är bäst?

VPN på iPhone: vad är det och hur installerar man (2)

Så, vad är viktigt när du ska välja VPN till iPhone?

Det är enkelt och smidigt att integrera VPN-tjänster med din iPhone, något vi har gått igenom tidigare i den här texten. NordVPN är ett av de bästa alternativen och erbjuder en hög nivå av säkerhet och anonymitet, samt ser till att du får tillgång till ett stort utbud av begränsat material. Här får du även tillgång till funktioner som Threat Protection Lite, som skyddar din enhet mot skadliga hemsidor, annonser och spårare. NordVPN bidrar även med en funktion som kallas för Meshnet, som gör att du kan anslu*ta till en privat VPN-server utan att behöva trängas med andra som använder NordVPN.

Du vill såklart ha en VPN-app utan krångel som fungerar med ett enkelt knapptryck. NordVPN iOS-appen gör exakt det och mer. Här är en checklista att ha i åtanke:

  • Massor av servrar. Med NordVPN för iPhone kan du välja mellan mer än 5200 servrar i 59 olika länder. Ett stort nätverk av servrar garanterar bättre hastigheter och en stabil anslu*tning.
  • Inga loggar. Du måste kunna lita på din VPN-leverantör. NordVPN har åtagit sig att skydda din integritet, så vi loggar aldrig någon av dina uppgifter.
  • 24/7 kundtjänst. Vår prisbelönta kundtjänst finns där för dig när du behöver hjälp. Tveka inte att kontakta oss!
  • NordVPN använder AES-krypteringsprotokollet med 256-bitars nycklar så att ingen kan dekryptera din data.
  • Användarvänligt gränssnitt. Vår iOS-app är trevlig att titta på, men ännu viktigare, den är otroligt enkel att använda. Ladda ner, logga in, klicka på knappen “Snabbanslu*tning” och du är klar!

Så skaffar du VPN på iPhone

VPN på iPhone: vad är det och hur installerar man (3)

Hur använder man VPN? Du kan antingen konfigurera VPN på din iPhone manuellt eller ladda ner appen och låta installationsguiden göra allt åt dig. Det förstnämnda alternativet tar dock längre tid och du kan inte använda extra funktioner i NordVPN-appen.

Så skaffar du VPN på din iPhone med bara ett par klick:

  • Gå till App Store och skriv NordVPN.
  • Tryck på Ladda ned.
  • Öppna appen och tryck på REGISTRERA för att skapa ett nytt konto eller LOGGA IN om du redan har ett.
  • Om du inte har ett konto ännu, kommer du att dirigeras till Nord Accounts sida för att skapa det.
  • När du registrerat dig kommer du tillbaka till NordVPN-appen för att välja din prenumeration.
  • En avisering visas. Klicka på Godkänn & Fortsätt.
  • Klicka på Snabbanslu*tning för att anslu*ta till den snabbaste tillgängliga servern.

När du anslu*ter för första gången kommer du att bli ombedd att låta NordVPN-appen lägga till VPN-konfigurationer till din enhet och bekräfta ditt val med ett fingeravtryck (om du använder Touch ID-funktionen).

Följ dessa anvisningar för att anslu*ta och frånkoppla din VPN-anslu*tning manuellt på din iPhone/iPad:

  1. Tryck på ”Inställningar” på din hemskärm.
  2. Tryck på VPN.
  3. Om du har mer än en VPN-klient, välj då den du önskar aktivera/inaktivera.
  4. Växla mellan ”Anslu*ten” och ”Frånkopplad” för att starta och stänga av VPN-tjänsten.

När du är anslu*ten till din VPN på iPhone så kan du nu surfa tryggt och privat utan att behöva oroa dig för hackers eller spårning av din internettrafik.

Skaffa VPN för din iPhone och skydda dig från cyberhot med ett enda klick.

Skaffa NordVPN

VPN på iPhone: vad är det och hur installerar man (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 6084

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.